Pages

Wednesday 18 July 2012

Resepi Puding Sago





Bahan - bahannya :
1 cawan biji sagu putih
20 gram serbuk agar - agar berwarna putih
1 1/2 cawan gula pasir
3 helai daun pandan
1 kotak santan segera
3 jenis pewarna kegemaran
1 liter air
1 sudu teh esen vanila - yang ini saya tambah

Cara :  Rendamkan biji sagu selama 1 jam. Masak air sehingga mendidih. Rebus
biji sagu hingga menjadi jernih. Cuci di bawah air mengalir untuk membuang kanji. Bahagikan biji sagu kepada 6 bahagian berasingan dan warnakan 3 bahagian ber-beza dengan pewarna kegemaran.

Lagi 3 bahagian biarkan pada warna asal ( putih ). Dalam periuk yg lain, masukkan 1 lier air bersama serbuk agar-agar, gula dan dau pandan. Masak sehingga mendidih Masukkan santan kotak dan esen. Tutupkan api.

Cedok 200 ml larutan agar-agar dan masukkan ke dalam bekas sago tanpa warna.
Kacau rata dan tuang ke dalam acuan yang telah di basahkan dengan air. Biar keras dan kelar permukaan agar2 dengan mengunakan garfu.

Cedok lagi 200 ml larutan agar2 tadi dan masukkan ke dalam 1 bekas sago dengan pewarna kegemaran. Kacau rata. Tuang ke atas lapisan pertama tadi, dan biarkan keras untuk seketika. Ulangi langkah yang sama sehingga habis. Sejukkan di dalam fridge sebelum di hidangkan.


                                                                        
sumber: recipes house

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...